Γερμανία

Με 80 εκατομμύρια  πληθυσμό η Γερμανία είναι η 4η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο χωρίζεται σε 16 ομόσπονδα κρατίδια της .

Η Γερμανία δεν είναι ακριβή χώρα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κόστος των ειδών διατροφής, της στέγασης, της ένδυσης, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κ.λπ. αντιστοιχεί στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γενικά οι αποδοχές αλλά και το κόστος ζωής αυξάνουν όσο πιο νότια και δυτικά βρίσκεσαι, με τις ακριβές πόλεις να είναι το Μόναχο, και Φρανκφούρτη .

Η Γερμανία διαθέτει ένα από τα αρτιότερα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στον κόσμο, το οποίο θεμελιώθηκε τη δεκαετία του 1880 και αποτελεί πρότυπο για ανάλογα συστήματα άλλων χωρών. Σύμφωνα με αυτό, η κοινωνική και ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τις περισσότερες ομάδες εργαζομένων, ενώ οι εργοδότες αναλαμβάνουν την κάλυψη των εξόδων.

Έτσι, περίπου το 90% του πληθυσμού της χώρας έχει υποχρεωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (και οι φοιτητές). Παράλληλα, το σύστημα ιατρικής ασφάλισης και πρόνοιας καλύπτει όλες τις βασικές παροχές, όπως τη συνταξιοδότηση, την επιδότηση για ασθένεια ή ατύχημα, την προστασία της μητρότητας, τα επιδόματα παιδιών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως επίσης και τα επιδόματα σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων ορφανά, πολύτεκνες οικογένειες κ.ά

Oι κρατήσεις σε έναν μισθωτό  είναι 
περίπου 45%, εκπίπτουν όμως από τον φόρο.

Το επίπεδο της δημόσιας υγείας είναι υψηλό. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με την υποστήριξη των τοπικών δήμων, θρησκευτικών οργανώσεων ή γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει περισσότερα κονδύλια για τον τομέα της υγείας από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στη Γερμανία δε διαχωρίζονται, αλλά αποτελούν ενιαία σχολικά ιδρύματα, για την εγγραφή του παιδιού χρειάζεται ένα πιστοποιητικό που το παρέχει η αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου που ανήκετε. Ανάλογα με τον σταθμό δέχονται από βρέφη 3 μηνών μέχρι και παιδάκια πριν πάνε στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση από 1 έτους και πάνω κάθε παιδί δικαιούται από το νόμο θέση σε σταθμό για μισή μέρα.

Ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειας και ανάλογα με τις ώρες που πάει το παιδί στο σταθμό υπάρχει συμμετοχή σε όλους τους σταθμούς. Επίσης όταν το παιδί φτάσει τρία χρόνια πριν πάει στο δημοτικό σχολείο τότε δικαιούται δωρεάν παιδικό σταθμό.